Page 1 of 222

SUBPROGRAMUL! 1486 dosare aprobate, august 2011 - dec. 2012

Posted: Wed Dec 29, 2010 1:31 am
by SOS Infertilitatea
Image

Image


Later edit:Rezultate cu botosei roz si bleu: Bebelusii Subprogramului!Later edit: Subiectul de sinteza, cu cele mai frecvente intrebari adresate pe tema Subprogramului si raspunsurile aferente.


********


Topicul initial - Decembrie 2010:

Dupa aproape trei ani de campanie desfasurata in regim de voluntariat de catre de grupul de intiativa devenit Asociatia SOS Infertilitatea, azi s-a aprobat in sedinta de guvern “Subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer”, ce va fi implementat in premieră, începând de anul viitor, de catre Ministerul Sănătăţii!

In cadrul acestui program se vor asigura fondurile necesare realizării unei proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile.


Vom reveni cu amanunte!

Later edit: din arhiva campaniei SOS Infertilitatea, raspunsul oficial al Ministerului Sanatatii in 2008, ca sa va dati seama de la ce minus infinit am plecat:

Image

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 2:23 am
by SOS Infertilitatea
COMUNICAT DE PRESA.
Asociatia SOS Infertilitatea saluta initerea Subprogramului pentru fertilizare in vitro si embriotransfer.Asociatia SOS Infertilitatea isi exprima satisfactia si saluta aprobarea in sedinta de guvern din 28.12.2010 a initierii Subprogramului pentru fertilizare in vitro si embriotransfer, prin care se asigura fonduri pentru cuplurile hipofertile, a caror singura sansa de a avea copii este reproducerea umana asistata medical.

Astfel, Ministerul Sanatatii va derula în perioada 2011 - 2012 programe nationale de sanatate, printre care si cel pentru fertilizare in vitro. „În premiera am propus ca programele nationale de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii sa se desfasoare multianual, pe o durata de 2 ani, pentru a exista o predictibilitate atat din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cat si din cel al pacientilor”, a declarat ministrul Sanatatii, dl. Cseke Attila.

Asociatia SOS Infertilitatea se bucura sa constate ca vocea societatii civile, a cetatenilor, a contribuabililor a fost ascultata! Principala noastra revendicare este pe cale de a deveni o realitate, cetatenii romani hipofertili platitori de asigurari de sanatate vor beneficia de sprijinul statului in lupta lor cu bolile care ii impiedica sa devina parinti. SOS Infertilitatea este o organizatie de voluntari, care din martie 2008 desfasoara, cu fonduri minimalissime, o campanie de advocay prin care a atras atentia in plan politic si mediatic asupra gravei si pana de curand ignoratei probleme a infertilitatii.

Reamintim ca Rezolutia Parlamentului European din 21 februarie 2008 privind viitorul demografic al Europei (2007/2156(INI)) prevede: Parlamentul European "constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza faptul ca rata infertilitatii este în crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii".

Reamintim de asemenea ca in cele mai multe tari europene astfel de programe de sustinere a cuplurilor hipofertile exista de mult timp, si nu doar in Occident, ci si in statele vecine noua: cetatenii bulgari au dreptul la trei tentative de fertilizare in vitro sustinute din fondurile asigurarilor de sanatate, iar cetatenii unguri au dreptul la cinci tentative.

In prezent, Romania nu detine un cadru legislativ care sa reglementeze reproducerea umana asistata medical, dar un astfel de proiect de lege, conceput la initiativa Asociatiei SOS Infertilitatea, este in faza finala de pregatire la Comisia pentru Sanatate a Camerei Deputatilor. Vom reveni cu amanunte cand acest proiect de lege va fi depus si va intra in circuitul de aprobare legislativa.

Asociatia “SOS Infertilitatea”
Web: http://www.sosinfertilitatea.org" onclick="window.open(this.href);return false;
E-mail: contact@infertilitate.com

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 2:34 am
by SOS Infertilitatea
De data asta nu mai sunt doar vorbe, ca anul trecut, e hotarare de guvern, bugetul e alocat, programul va exista. Cand am inceput campania, acum trei ani, nu ne credea mai nimeni, am fost chiar ironizate ca luptam cu morile de vant. Dar iata ca a meritat! Iar legea in sine e si ea pe teava la Camera Deputatilor!

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 7:09 am
by oanandries
:(( sunt lacrimi de bucurie.Felicitari Asociatiei Sos Infertilitatea :ymapplause:
In sfarsit usor usor ne aliniem si la drepturi cu celelalte tari membre UE,este o vorba :incet si sigur,se pare ca asa a fost sa fie pt noi.
Inca o data : VICTORIE

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 8:56 am
by ioana_p76
Felicitari!!! E o veste minunata!
Multe multumiri din suflet SOS Infertilitatea, nu s-ar fi intamplat nimic fara lupta noastra!
[floare]

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 10:39 am
by mihaele
Felicitari!!! Doamne in sfarsit!! Fetelor este un lucru minunat .Doamne o adevarata VICTORIE!!!!!! [floare]

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 11:37 am
by pogonici1977
imi vine sa plang de bucurie cand aud astfel de vesti... @-) felcitarile mele. :ymapplause: :ymapplause: :ymapplause: .desi noi avem o fetita in plasamnent pe care o vom adopta la anul...poate bunul DD ne va ajuta si pe noi sa avem si un copil biologic...cu ajutorul acestui program.

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 3:47 pm
by alif
Felicitari! O mare victorie! :ymhug:

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 9:07 pm
by SOS Infertilitatea
Fertilizarea in-vitro va fi platita de stat
Autor: Gabriela DRAGOTA
http://www.monitorulcj.ro/cms/site/m_cj ... 97098.html" onclick="window.open(this.href);return false;


De anul viitor, fertilizarea in-vitro pentru cuplurile infertile va fi decontata de stat, ceea ce reprezinta o premiera pentru Romania, cu toate ca in alte tari europene astfel de programe exista de mult timp.

Pretul unei fertilizari in-vitro este de aproximativ 1.000 de euro si in judetul Cluj se poate face la Clinica de Ginecologie I, unde functioneaza Departamentul de Reproducere Umana Asistata. De anul viitor, cuplurile care au nevoie de aceasta procedura nu vor mai plati fertilizarea in-vitro, dupa ce Ministerul Sanatatii a anuntat ca in 2011 va deconta acest tratament. „In premiera, Ministerul Sanatatii va implementa subprogramul de fertilizare in-vitro si embriotransfer in cadrul caruia se vor asigura fondurile necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile”, au explicat reprezentantii Serviciului de Presa al Ministerului.

Decontarea de catre stat a fertilizarii in-vitro a fost propusa in urma cu citiva ani de Asociatia SOS Infertilitatea. „Principala noastra revendicare este pe cale de a deveni o realitate: cetatenii romani hipofertili, platitori de asigurari de sanatate, vor beneficia de sprijinul statului in lupta lor cu bolile care ii impiedica sa devina parinti”, au declarat reprezentantii asociatiei.

Potrivit SOS Infertilitatea, in cele mai multe tari europene astfel de programe de sustinere a cuplurilor hipofertile exista de mult timp, si nu doar in Occident, ci si in statele vecine noua. Astfel, bulgarii au dreptul la trei tentative de fertilizare in vitro sustinute din fondurile asigurarilor de sanatate, iar ungurii au dreptul la cinci tentative.

Pe linga subprogramul de fertilizare in-vitro si embriotransfer, Ministerul va derula anul viitor si un subprogram national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, mamar si colorectal. Acest subprogram are deja un proiect pilot realizat in la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 9:10 pm
by AleDutulescu
sunteti principalele ''vinovate"

FELICITARI!
[floare] [floare] [floare] [floare] [floare] [floare] [floare] [floare] [floare] [floare] [floare] [floare] [floare]

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 9:59 pm
by mara80
Felicitari si din partea mea! [floare]

Re: VICTORIE!!

Posted: Wed Dec 29, 2010 11:33 pm
by Loredana
Ce veste minunata de sarbatori. Fetelor, o victorie intr-adevar!!! [floare] [floare]

Re: VICTORIE!!

Posted: Thu Dec 30, 2010 12:19 am
by gxg
:) Bravo. Felicitari. Pentru voi fetelor [floare]
Voi chiar suntetzi personajul pozitiv, dar nu suntetzi singure in filmul asta.
Nu vreau sa va dezamagesc. Scuze, scuze.

Nu uitatzi ... traim in Ro! Aici se intimpla lucruri stranii.
Am mai vazut taieri de paglici la autostrazi de 1 metru lungime.

Deoarece eu sunt RO-sceptic si nu este vina mea ca am ajuns asha, eu o sa ma bucur 100% dupa ce specialishtii de la minister cheltuie banii alocatzi pe cazuri reale si vor avea rezultate pozitive reale.

Eu am citit comunicatul de presa listat pe site-ul ministerului si asta am intzeles urmatoarele 2 aspecte:
Ministerul Sanatatii (MS) doreste sa "elaboreze" si sa "implementeze" ! Aaaaaaa ?
Atzi intzeles ? Sa elaboreze !! Deci nu au un plan ! Si cind or sa faca un plan o sa-l si implementeze. Deci exista vointza!
MS a lasat lumea sa astepte 2 ani ca sa zica: OK, suntem de acord cu voi o sa ne gindim la asta.

Sper din tot sufletul sa mearga totul ok mai departe.
Poate este o eroare de comunicare, sper sa fie proshtii acolo si nu in zona unde trebuia elaborat programul ala.
Posibil sa avem noroc :)

fericit si suparat in acelashi timp,
GxG

PS:
mai jos este linkul de la comunicatul de presa al MS
http://www.ms.ro/comunicate-presa-print.php?id=8738" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: VICTORIE!!

Posted: Thu Dec 30, 2010 1:03 am
by Mademoiselle PasDeChance
Da, este o veste aproape nesperat de buna. Chestia aia pentru care ne-am zbatut! ;;) Multumim tuturor pentru reactii, pe FB si pe mail am inregistrat foarte-foarte multe!

GxG, ma bucur ca ai scris pe forum! :) Iti inteleg perfect RO-scepticismul, dar cred ca e obligatoriu sa-l infruntam, altfel nu mai facem nimic! Sa luam Romania de guler si sa mergem cu ea târâs, daca altfel nu se poate!

Da, MS doreste sa elaboreze si sa implementeze acest program, sa nu se astepte nimeni sa inceapa in ianuarie (greseala pe care au facut-o anul trecut, cand MS a iesit public cu niste declaratii, apoi ProTV-ul a facut un reportaj in care a zis ca, gata, incepe programul FIV, apoi sa te tii, ca pe noi a picat magareatza: SOSI a primit sute de mesaje, ne-am trezit si cu persoane pe la sediul social etc.; pana la urma, cum nimic nu era scris/pregatit, programul a fost amanat, iata insa ca anul asta nu mai sunt doar vorbe la tv, ci o HG aprobata).

Aceasta HG era necesara pentru a aloca bugetul bianual (2011 si 2012) pentru acest subprogram. Normele de aplicare se fac intotdeauna ulterior.

In cazul de fata, noi, SOS Infertilitatea (nu, nu singure! ci impreuna cu alti factori - politici, administrativi, medicali si stiintifici -, ii vom anunta explicit cand proiectul de lege va fi depus. si le multumim sincer, singure am fi ramas doar cu intiativa si bunele intentii!) muncim de un an la proiectul de lege RUAM, care va fi depus in curand la Camera Deputatilor.

Re: VICTORIE!!

Posted: Thu Dec 30, 2010 1:13 am
by Mademoiselle PasDeChance
Proiectul de lege RUAM este complex, a presupus multa munca de documentare si de punere de acord, propune reglementarea tehnicilor admise, a activitatilor prohibite si/sau cu autorizare speciala, a actelor premergatoare, a confidentialitatii si a dreptului la informare, a autorizarii si functionarii centrelor medicale, a responsabilitatii administrative, a conditiilor de acces la RUAM, a statutului legal al copilului, a rudeniei si filiatiei, precum si sanctiunile in caz de nerespectare a legii. De asemenea, in acest proiect de lege «se recunoaste infertilitatea ca fiind o boala cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei si a evolutiei demografice a Romaniei» si se propune sustinerea cuplurilor hipofertile in lupta pentru a avea copii.

Dupa aprobarea legii (cand va fi aprobata? abia asta este o intrebare! vom face tot ce tine de noi sa se intample cat mai repede, dar nu, nu depinde de noi!) se vor elabora normele metodologice, legea ofera trei luni pentru asta, e termenul standard.

Adica, va fi ceva de genul:

(1) Ministerul Sanatatii Publice si Autoritatea Nationala de Transplant sunt obligate ca in termen de 90 zile de la data publicarii prezentei legi sa elaboreze normele de aplicare a prezentei legi.
(2) Ministerul Muncii si Protectie Sociale este obligat sa elaboreze in termen de 90 zile normele pentru evaluarea persoanelor ce au depus cerere in vederea efectuarii RUAM
(3) Ministerul Sanatatii Publice va elabora Programul National aferent RUAM in termen de 90 zile incepand cu anul intrarii in vigoare a legii


Deci mai e de tras, sa nu zicem hop pana nu am sarit parleazul. Dar avem toate drepturile din lume sa ne bucuram si sa ne felicitam, caci principiul a fost aprobat, initierea subprogramului pentru FIV si ET a fost aprobata prin hotarare de guvern, deci e oficial: vor exista fondurile.

E doar o chestiune de durata.

Re: VICTORIE!!

Posted: Thu Dec 30, 2010 1:16 am
by Mademoiselle PasDeChance
Bineinteles ca ar fi fost ideal sa poata incepe in ianuarie programul (s-a invatat insa lectia de anul trecut http://forum.infertilitate.com/viewtopi ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false; & http://forum.infertilitate.com/viewtopi ... 27&start=0" onclick="window.open(this.href);return false; , cand a fost o degringolada, nimic concret), dar de data asta o iau pe etape, caci nu poti avea zidul fara sa construiesti caramizile. Iar constructia asta presupune, printre altele, timp.

Re: VICTORIE!! Hotarare de guvern aprobata - subprogramul FIV.

Posted: Fri Dec 31, 2010 3:30 pm
by lauragar
felicitari!ne-ati adus o veste minunata in prag de sarbatori!va multumim ca existati!intr-o vreme in care toata lumea fuge dupa averi ,mai sunt suflete nobile care se gandesc la cei fara speranta! :ymapplause:

Re: VICTORIE!! Hotarare de guvern aprobata - subprogramul FIV.

Posted: Mon Jan 03, 2011 1:30 pm
by Mademoiselle PasDeChance
Va fi un an complicat, dar esential.

Re: VICTORIE!! Hotarare de guvern aprobata - subprogramul FIV.

Posted: Mon Jan 03, 2011 4:55 pm
by cami30
Felicitari fetelor! E o reusita pentru voi si pentru femeile care vor beneficia de ajutorul acesta!

Re: VICTORIE!! Hotarare de guvern aprobata - subprogramul FIV.

Posted: Mon Jan 03, 2011 5:23 pm
by Mademoiselle PasDeChance
cami30 wrote:Felicitari fetelor! E o reusita pentru voi si pentru femeile care vor beneficia de ajutorul acesta!

Cami, welcome back. :) Ai si tu o contributie la reusita asta, campania e o actiune colectiva, traducerile tale ne-au ajutat mult.

A aparut un articol http://medlive.hotnews.ro/de-la-1-ianua ... ditii.html" onclick="window.open(this.href);return false; - of, incepem ca anul trecut "de la 1 ianuarie". Si apoi nu peste jurnalista se duc cuplurile disperate sa intrebe unde se depun dosarele, ci peste SOS Infertilitatea! :ymsigh: Plus ca in articol sunt multe inexactitati si aproximatii!

Am scris la MS, iata raspunsul:
Stimata Doamna Bonzi,

Ministerul Sanatatii va publica toate amanuntele programului de fertilizare in vitro care va fi derulat in perioada 2011 -2012 in momentul in care normele metodologice vor fi elaborate.

Programul va incepe cel mai probabil din aceasta primavara. Ministerul Sanatatii nu a avansat, pana in prezent, nicio data fixa pentru demararea inscrierilor. Mai mult, toate comunicatele de presa ale MS le puteti gasi pe pagina de web http://www.ms.ro" onclick="window.open(this.href);return false;

Serviciul de presa