Precizari importante despre proiect si metodologie

Ce clinica, ce medic? VOI ALEGETI. Experiente directe FIV, sintetizate in raspunsuri la un chestionar standardizat.
Locked
User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Mon Mar 25, 2013 11:20 pm

Later edit, SOS Infertilitatea:

Descarcati chestionarul de feedback pentru procedura de fertilizare in vitro.

Descarcati chestionarul de feedback pentru procedura de inseminare artificiala.

Chestionarele completate se trimit la adresa contact@vremcopii.ro

Atentie, nu luam in considerare chestionarele fara comentarii care sa explice optiunile bifate. Ceilalti pacienti nu vor doar bife, ci comentarii care sa ii ajute sa inteleaga optiunile, multumirile sau nemultumirile pacientilor care au facut deja apel la serviciile medicale ale respectivei clinici.*****

Precizari privind metodologia administrarii chestionarelor de feedback al pacientului privind experientele in domeniul procedurilor de reproducere umana asistata medical

Despre proiectul FivADVISOR

Acest proiect a avut ca punct de plecare solicitarile pacientilor pe care Asociatia SOS Infertilitatea ii reprezinta si dorinta noastra de a veni in sprijinul tuturor pacientilor din Romania interesati de parcurgerea unei proceduri de reproducere umana asistata medical (RUAM) - fertilizare in vitro sau inseminare artificiala - in demersurile lor de a aduce pe lume un copil mult dorit si asteptat, precum si de a pune la dispozitia medicilor/clinicilor care realizeaza astfel de proceduri un instrument de evaluare a calitatii actului medical si de imbunatatire a acestuia.

In scopul atingerii obiectivelor proiectului au fost dezvoltate doua chestionare de feedback adaptate specificului fiecarui tip de procedura (fertilizare in vitro, respectiv inseminare artificiala). O astfel de abordare standardizata doreste sa conduca la oferirea unui feedback echilibrat, care sa surprinda cat mai multe fatete ale experientei parcurgerii unei proceduri de RUAM. Raspunsurile oferite de catre pacientii participanti in calitate de respondenti sunt puse integral la dispozitia publicului interesat, impreuna cu o sinteza, la nivel de clinica, a aspectelor care tin de gradul de satisfactie manifestat de acestia in urma parcurgerii unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV), respectiv de inseminare artificiala (IA).

Proiectul se doreste a fi derulat pe termen mediu si lung, urmand ca relevanta si utilitatea sa sa sporeasca odata cu numarul celor care vor contribui la oferirea feedback-ului, in beneficiul altor pacienti.

Pe termen lung, proiectul ar putea aduce si o serie de beneficii secundare, intrucat datele statistice privind respondentii (cupluri hipofertile de origine romana) ar putea oferi mai multe informatii despre piata de RUAM din Romania si din regiune. In plus, credem ca astfel vom putea contribui la „demontarea” multor mituri despre infertilitate, inca adanc incetatenite in cultura nationala (spre exemplu, mituri legate de varsta celor care apeleaza la reproducerea asistata medical sau despre principalele cauze ale infertilitatii).

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Mon Mar 25, 2013 11:40 pm

Precizari privind pozitia Asociatiei SOS Infertilitatea si informatiile oferite

Proiectul a fost realizat 100% din resurse proprii, bazat exclusiv pe implicarea neremunerata a voluntarilor Asociatiei SOS Infertilitatea si fara a face apel la orice sursa de finantare pusa la dispozitie de clinicile de RUAM acreditate sa desfasoare astfel de proceduri in Romania. Astfel, pozitia Asociatiei in acest proiect este una intru-totul independenta, actionand cel mult ca un tert intermediar in ideea asigurarii obiectivitatii, pe cat posibil, a datelor publicate.

Trebuie mentionat ca experienta individuala a pacientilor are intotdeauna un caracter subiectiv si ca aceasta nu va reflecta in mod necesar toate aspectele relevante in alegerea unei clinici sau a unui specialist în infertilitate. Nu credem ca exista experienta perfecta, dupa cum probabil nu se poate vorbi nici de experiente integral negative. De aceea proiectul incurajeaza oferirea de feedback constructiv si echilibrat, incluzand comentarii menite sa detalieze circumstantele personale ale fiecarui caz.

Chestionarele completate sunt publicate in regim de anonimat, pentru a proteja identitatea respondentilor si a asigura astfel onestitatea raspunsurilor oferite. Nu se vor divulga informatii privind conexiunea intre un anumit chestionar de feedback si numele sau user-ul respondentului respectiv. Pentru siguranta, datele sunt gestionate de un numar foarte redus de persoane, exclusiv din nucleul Asociatiei SOS Infertilitatea.

Selectia respondentilor s-a facut si va continua sa se faca strict pe baza de voluntariat, acestia nefiind remunerati pentru feedback-ul oferit. Din acest motiv, esantionul participant la proiect nu este neaparat reprezentativ din punct de vedere statistic, intrucat nu reflecta ponderea caracteristicilor tuturor clientilor care apeleaza intr-o perioada la o anumita clinica ce ofera servicii de RUAM.

De aceea, centralizarea raspunsurilor pentru fiecare clinica nu este altceva decat o sinteza a raspunsurilor primite, menita sa faciliteze parcurgerea feedback-ului si NU are menirea de a conduce la formarea unui top al clinicilor, cu atat mai mult cu cat evaluarea nu se face per ansamblu, ci pentru fiecare criteriu urmarit, in parte.

Solicitarea oferirii de feedback s-a facut public (pe forumul Asociatiei SOS Infertilitatea), fara discriminari, fiind adresata oricarui pacient roman care a parcurs o procedura de RUAM, indiferent de clinica la care a apelat si de localizarea acesteia (in Romania/in strainatate). Pentru clinicile autorizate din Romania, datele astfel colectate vor fi insa publicate doar in momentul in care se vor primi minim 5 chestionare de feedback completate la nivelul fiecarei clinici, din motive ce tin de atingerea unui grad minim de obiectivitate si pentru a nu risca distorsionarea competitiei pe plan local.

Asociația SOS Infertilitatea pune la dispozitia publicului raspunsurile oferite de pacientii pe care ii reprezinta, insa opiniile individuale ale acestora nu constituie nicidecum o expresie a pozitiei Asociatiei, aceasta pastrandu-si independenta si neutralitatea in contextul colaborarii cu clinicile autorizate sa desfasoare proceduri de RUAM.

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Mon Mar 25, 2013 11:42 pm

Mentiuni adresate clinicilor

Ne dorim ca demersul nostru sa fie vazut ca fiind unul constructiv, menit ca in timp sa creasca transparenta privind serviciile medicale oferite si calitatea acestora, in beneficiul tuturor cuplurilor hipofertile.

Datele astfel colectate pot contribui, din punct de vedere al clinicilor, la identificarea oportunitatilor (plecand de la punctele tari mentionate de respondenti) dar si la imbunatatirea acelor aspecte care au starnit nemultumiri in majoritatea cazurilor prezentate.

Ca urmare, ne-am bucura sa vedem ca decidentii din aceste clinici doresc sa colaboreze pentru extinderea si continuarea proiectului, incurajand toti pacientii sa ofere feedback structurat, la finalul unei proceduri. Astfel, acestia pot fi indrumati catre site-ul Asociatiei SOS Infertilitatea sau ne pot scrie direct la contact@vremcopii.ro.

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Mon Mar 25, 2013 11:45 pm

Metodologie

Trebuie precizat ca in elaborarea chestionarelor am facut apel la modele de bune-practici din tarile dezvoltate, avand o mai bogata si indelungata experienta in ceea ce priveste utilizarea pe scara larga a tehnicilor moderne de RUAM, adaptandu-le specificului pietei din Romania si din regiune.

Formularele au fost dezvoltate intr-o maniera participativa, implicand primii respondenti in procesul de imbunatatire a chestionarelor si modificand varianta initiala (de testare) in functie de sugestiile si observatiile acestora, pentru a fi cat mai aproape de nevoile beneficarilor.

Metodologia se refera la:

- Structura chestionarelor
- Aspectele selectionate in vederea evaluarii gradului de multumire al respondentilor
- Editarea chestionarelor in vederea publicarii

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Mon Mar 25, 2013 11:47 pm

Structura chestionarelor

Chestionarul a fost structurat in trei mari sectiuni:

A. Date statistice despre pacient/cuplu

In aceasta sectiune sunt solicitate informatii despre varsta pacientilor, locatie, tipul infertilitatii cu care se confrunta, perioada care s-a scurs de la primele incercari de conceptie naturala, experienta lor in materie de reproducere umana asistata medical anterior procedurii, tabloul investigatiilor clinice parcurse inainte de procedura, cauzele infertilitatii si dignosticul care a condus la optiunea pentru FIV/IA.

Aceste date sunt relevante pentru a intelege istoricul cuplului in contextul procedurii. Spre exemplu, complexitatea unui caz poate influenta sansele de reusita ale procedurii. Similar, parcurgerea mai multor sau mai putine investigatii preliminare poate oferi informatii despre acuratetea diagnosticului, care la randul sau poate influenta anumite decizii luate pe parcursul procedurii. Am lasat deschisa optiunea de a oferi detalii concrete (facultativ), insa majoritatea intrebarilor vizeaza doar aspecte generale (de exemplu, varsta este definita prin intervale).

B. Date privind procedura

In aceasta sectiune sunt solicitate informatii privind clinica unde s-a desfasurat procedura, persoanele implicate in echipa medicala, specificul procedurii, rezultatul procedurii.

Si aceasta sectiune serveste drept context pentru feedback-ul ulterior.

C. Evaluarea satisfactiei pacientului privind desfasurarea procedurii

Aceasta este sectiunea care contine datele de maxim interes, iar rezultatele ei (gradele de satisfactie exprimate pentru fiecare aspect adus in discutie) au fost centralizate pentru fiecare clinica in parte, pentru a oferi o sinteza a raspunsurilor, adresata celor care dispun de mai putin timp pentru informare. Totusi, dat fiind subiectivismul inerent implicat in exprimarea acestui grad de multumire, recomandam parcurgerea integrala a raspunsurilor publicate, pentru a obtine o imagine de ansamblu mai fidela.

Sectiunile de comentarii abunda in aceasta parte a chestionarului. Ca urmare, pe langa gradul de satisfactie, pacientii au oportunitatea relatarii unor aspecte concrete, atat favorabile, cat si nefavorabile, cu care s-au confruntat pe parcursul procedurii.

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Mon Mar 25, 2013 11:50 pm

Aspectele selectionate in vederea evaluarii gradului de multumire al respondentilor

Sectiunea C a chestionarului vizeaza:

1. Ingrijirea acordata de specialistul in infertilitate

In principiu, aceasta este o evaluare generala a colaborarii cu ginecologul/specialistul in inferilitate.

Ea se refera la aspecte cum ar fi:
- gradul de empatie manifestat;
- capacitatea de a oferi informatiile necesare si de a raspunde la intrebarile pacientului;
- informarea pacientului cu privire la riscurile medicatiei si ale procedurii;
- accesibilitatea serviciilor clinicii si mentinerea comunicarii cu pacientul;
- cunoasterea particularitatilor cazului si adaptarea dinamica a protocolului si a tratamentului, tinand cont de aspectele specifice;
- gestionarea dorintelor pacientului si colaborarea;
- alte aspecte considerate relevante.

2. Ingrijirea acordata de restul echipei medicale implicată in procedura

Aceasta consta in evaluarea generala a intregii echipe medicale, dupa caz (medic secund, embriolog, biolog, androlog, psiholog, genetician, personal auxiliar - asistente, anestezist).

3. Serviciile de ecografie/monitorizare și laborator utilizate în cadrul procedurii

Dat fiind ca, in multe situatii, monitorizarea ecografica este delegata de catre medicul coordonator altor specialisti, exista posibilitatea evaluarii distincte a calitatii acestor servicii.

Aspectele care tin de promptitudinea si acuratetea cu care laboratorul clinicii a oferit rezultatele pe parcursul procedurii e de asemenea relevanta.

4. Aspecte administrative

Relatia cu personalul administrativ poate influenta mult confortul unui pacient si impresia generala pe parcursul procedurii. Nevoile de intimitate si confidentialitate nu ar trebui neglijate. Informatiile scrise oferite pe parcursul procedurii pot completa cu succes serviciile medicale sau, din contra, se pot dovedi insuficiente, generand incertitudini si nesiguranta. Tot aici am acoperit si adaptarea gamei serviciilor oferite de clinica la nevoile pacientilor.

5. Costul procedurii

Desi poate parea trivial, acest aspect, pus in contextul calitatii serviciilor oferite, poate face pentru multi pacienti diferenta intre a opta sau nu pentru o anumita clinica. In aceasta sectiune se cer doar date aproximative, pe categorii de costuri: procedura, medicatie, investigatii preliminare, alte costuri auxiliare.

Costul procedurii poate fi influentat, in unele cazuri, si de desfasurarea procedurii in cadrul Subprogramului FIV/ET, un program implementat in 2011 de catre Ministerul Sanatatii la initiativa si cu contributia Asociatiei SOS Infertilitatea, program ce speram sa existe si sa fie imbunatatit si in decursul anilor urmatori.

6. Impresie generala si recomandari

In final, e relevant de stiut in ce masura, considerand toate aspectele, experienta procedurii a fost una favorabila, acceptabila sau din contra. In final, orice comentarii constructive despre experienta privind parcurgerea unei proceduri de RUAM pot fi impartasite de respondenti, in beneficiul altor pacienti.
Pentru mai multe detalii, formularele integrale ale chestionarelor vor putea fi consultate si descarcate de pe blogul si forumul Asociatiei SOS Infertilitatea.

Aceste chestionare constituie insa proprietatea Asociatiei si ele nu vor putea fi utilizate (intr-un alt scop decat cel al furnizarii de feedback in cadrul proiectului) decat cu acordul scris al conducerii Asociatiei.

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Mon Mar 25, 2013 11:53 pm

Editarea chestionarelor in vederea publicarii

Intrucat structura chestionarelor este una complexa, am considerat necesara o minima editare a acestora in vederea publicarii, cu scopul de a face raspunsurile cat mai utile si usor de parcurs pentru cei interesati, fara a altera insa in vreun fel natura feedback-ului oferit.

Astfel, s-au retinut din chestionare doar variantele finale de raspuns, nu si optiunile oferite la fiecare intrebare. S-a renuntat de asemenea la instructiunile de completare, care pot fi insa consultate in formularele tip, pentru o mai buna intelegere.

S-a evitat folosirea unor prescurtari mai putin uzuale, a limbajului tehnic inexact (specific multora dintre cei foarte familiarizati cu astfel de proceduri) sau a unor structuri frazale neclare, impiedicand o buna intelegere a ideilor exprimate.

In foarte putine cazuri, unele informatii oferite de pacienti in anumite sectiuni ale chestionarului nu au fost publicate. Regasiti mai jos enumerarea tuturor acestor situatii, precum si motivatia nepublicarii lor:

- Referiri la experientele altor persoane cu un anumit medic/clinica

Scopul acestui proiect a fost tocmai acela de a oferi un mijloc de feedback direct, nemijlocit, din partea pacientului. Ca urmare, in cazul in care respondentii au cunostinta despre experientele altor persoane, care difera semnificativ de cele exprimate de ei, ii incurajam sa popularizeze utilizarea acetui chestionar, rugand respectivele persoane sa ofere de asemenea feedback.

- Aprecieri subiective privind protocolul medical, ce au la baza surse incerte

Cu exceptia cazurilor in care respondentul insusi ar detine competente medicale certificate, acesta ar putea sa nu fie in masura sa evalueze obiectv anumite decizii medicale. Spre exemplu, informatiile obtinute de pacient prin intermediul unor prieteni, al Internetului sau al forumurilor nu sunt intotdeauna exacte. Ca urmare, exprimarile cu titlu de acuratete din aceasta categorie au fost evitate. S-au mentinut insa opiniile prezentate echilibrat si cu mentionarea caracterului subiectiv.

- Referiri la platile „informale”, incurajate in anumite spitale

Desi suntem constienti ca astfel de acte de coruptie sunt o realitate trista a sistemului medical din Romania, orice acuzatie poate fi sustinuta doar de catre o persoana implicata direct. Intrucat Asociatia SOS Infertilitatea doreste protejarea anonimitatii depline a respondentilor, insa nu poate sustine in numele lor astfel de informatii in fata justitiei (actionand doar ca administrator independent al chestionarelor), orice referiri de acest tip au fost excluse.

Totusi, incurajam toti pacientii care se confrunta cu astfel de acte de coruptie sa nu le tolereze si sa le denunte folosind caile puse oficial la dispozitia lor de catre institutiile abilitate (spre exemplu, linia telefonica gratuita 0800.806.806 a Directiei Generale Anticoruptie).

- Chestionare lipsite de comentarii personalizate, in cadrul carora pozitia exprimata de respondenti tinde catre extremele scalei de apreciere a gradului de satisfactie (Foarte multumit/nemultumit)

Credem ca orice opinie foarte favorabila (sau dimpotriva) trebuie sa fie intemeiata pe argumente concrete, detaliate. In general pacientii care nu au oferit raspunsuri personalizate, au fost rugati sa recompleteze chestionarele transmise, pentru a evita publicarea unor impresii neargumentate.

In acest fel dorim sa descurajam, pe cat posibil, si eventualele tentative de manipulare a opiniei publice in favoarea sau in detrimentul anumitor clinici, prin furnizarea unor raspunsuri „fictive”.

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Mon Mar 25, 2013 11:56 pm

Implementarea initiala

La momentul lansarii proiectului, feedback-ul publicat se bazeaza pe informatia furnizata de circa 50 de respondenti. Din acest motiv, datele oferite se refera doar la acele clinici autorizate sa ofere servicii de RUAM pentru care am primit un numar minim de chestionare (respectiv 5 chestionare completate/5 proceduri acoperite pentru fiecare din clinicile din Romania).

In viitor ne dorim sa putem oferi informatii si despre experienta acumulata privind procedurile de RUAM in celelalte clinici, insa aceasta posibilitate va depinde in primul rand de disponibilitatea pacientilor, dar si de efortul de colaborare pentru extinderea proiectului la nivel de clinica.

Speram ca acest proiect sa devina unul dintre proiectele constante ale Asociatiei SOS Infertilitatea, iar pe termen lung beneficiile sale sa fie resimtite pe deplin atat de pacientii confruntati cu infertilitatea, cat si de catre managerii clinicilor de fertilitate.

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Tue Mar 26, 2013 1:22 pm

Metodologia aferenta sintezelor

In ideea de a oferi pacientilor interesati o imagine de ansamblu asupra gradului de satisfactie exprimat de respondenti cu privire la serviciile unei anumite clinici pana la un moment dat, feedback-ul detaliat publicat la nivel de clinica este insotit si de o scurta sinteza, urmarind fiecare criteriu esential de evaluare inclus in formularul de feedback.

Sintezele vor fi actualizate cu o anumita periodicitate (de exemplu, trimestrial), in functie de resursele (financiare si de voluntariat) disponibile la nivelul Asociatiei SOS Infertilitatea pentru acest proiect. Vor fi precizate, de fiecare data, numarul de chestionare incluse in sinteza si data ultimei actualizari.

Trebuie mentionat ca intr-o prima etapa, pana la constituirea unei baza de date semnificative de raspunsuri furnizate, aceste sinteze nu vor constitui un criteriu reprezentativ pentru evaluarea serviciilor unei clinici, din aceleasi motive prezentate anterior (in sectiunea de Precizari privind informatiile oferite).

Asa cum subliniam anterior, aceste sinteze NU au menirea de a conduce la formarea unui top al clinicilor, cu atat mai mult cu cat centralizarea nu se face per ansamblu, ci pentru fiecare criteriu urmarit, in parte.

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Tue Mar 26, 2013 1:26 pm

Modalitatea de calcul a mediilor si a indicatorilor aferenti

In vederea calcularii unei medii a opiniilor manifestate de catre respondenti, pentru reprezentarea gradelor de satisfactie a fost folosita o scala (crescatoare) de evaluare, cu punctaje de la 1-5 sau de la 1-6, astfel:

a. Pentru gradul de multumire referitor la serviciile clinicii/medicilor

Foarte multumit 5
Multumit 4
Neutru 3
Nemultumit 2
Foarte nemultumit 1

b. Pentru opinia privind gama de servicii oferita de clinica

Servicii complexe si de ultima generatie 5
Servicii suficiente pentru majoritatea pacientilor interesati de FIV 4
Gama rezonabila de servicii pentru pacientii interesati de FIV, care insa ar putea fi extinsa 3
Serviciile oferite de clinica sunt relativ insuficiente si ar trebui extinse 2
Gama de servicii oferita este limitata si insuficienta 1

c. Pentru opinia privind raportul calitate/pret practicat de clinica

Foarte costisitoare 1
Costisitoare, fara a recompensa prin calitate 2
Costisitoare, insa reflectand corect valoarea serviciilor oferite 3
Accesibila in raport cu calitatea serviciilor oferite 4
Relativ accesibila, insa sub media de calitate a serviciilor similare oferite de piata 5
Ieftina (in raport cu alte alternative disponibile pe piata) 6

d. Pentru probabilitatea de recomandare a serviciilor clinicii/medicilor

Categoric da 5
Probabil ca da 4
Posibil 3
Probabil ca nu 2
Categoric nu 1

In situatiile in care o anumita intrebare nu se aplica in cazul respondentului (N/A), punctajul aferent utilizat in calcul a fost 0. Similar in cazul in care raspunsul la o anumita intrebare din formular a fost omisa.

Pentru ca nu toate chestionarele au fost completate unitar si pentru ca in unele cazuri o anumita intrebare nu era aplicabila cazului particular, mediile au fost intotdeauna calculate tinandu-se cont de numarul total al opiniilor relevante exprimate pentru fiecare criteriu de evaluare, cu scopul de a fi evitate distorsiunile.

Media raspunsurilor a fost evidentiata prin preluarea caracteristicii descriptive a indicatorului aferent, rotunjit la unitate de la 0,51 (de exemplu, unui indicator de 3,75 ii corespunde gradul de satisfactie „Multumit”).

Orice intrebari privind metodologia folosita pentru calculul mediilor pot fi adresate pe topicul Discutii si opinii privind feedback-ul.

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Tue Mar 26, 2013 6:30 pm

Aspecte practice legate de publicarea chestionarelor

Chestionarele completate de respondenti au fost editate in format .PDF (intr-o forma care sa fie cat mai scurta/usor de parcurs) si au fost puse la dispozitia pacientilor/utilizatorilor forumului in sectiunea (sub-forum) Chestionarele prin intermediul platformei Slideshare.

Intrucat aceasta platforma a fost initial dezvoltata pentru publicarea de prezentari tip Power Point, in cazul documentelor de tip .PDF e posibil ca modalitatea de afisare/navigare sa nu fie optimizata in aceeasi masura. Ca urmare, pentru a putea vizualiza continutul cu usurinta, va recomandam urmatoarele:

1. In momentul incarcarii paginii de forum va puteti pozitiona cursorul mouse-ului la nivelul primei pagini afisate, dupa care, prin utilizarea butonului de Scroll, puteti derula paginile documentului (de la prima la ultima) pe masura ce cititi textul.

2. Alternativ, puteti naviga in cadrul aceleiasi fereste afisate pentru a vizualiza integral o pagina utilizand barele laterale, iar pentru trecerea la pagina urmatoare/anterioara puteti folosi sagetile de navigare din josul paginii.

3. In cazul in care, pe masura ce parcurgeti documentul intervin dificultati de vizualizare (paginile anterioare/urmatoare nu se afiseaza corect), recomandam utilizarea butonului de Refresh al browserului. Odata ce pagina s-a reincarcat, derulati cu Scroll pana la punctul in care a intervenit eroarea si folositi aceeasi modalitate pentru a parcurge (de sus in jos) restul documentului.

4. Aplicatia permite si salvarea locala a chestionarelor pentru accesarea/lecturarea lor off-line (pentru a putea salva documentele este necesar sa va creati cont pe slideshare).

Va rugam frumos sa ne semnalati orice dificultati tehnice intampinate la contact@vremcopii.ro!

User avatar
SOS Infertilitatea
Administrator
Posts: 10412
Joined: Fri Sep 11, 2009 3:03 pm
Contact:

Re: Precizari importante despre proiect si metodologie

Post by SOS Infertilitatea » Tue Mar 26, 2013 6:54 pm

Continuitatea proiectului

Continuitatea proiectului, singura care va pune in valoare utilitatea bazei de date ale carei "'temelii" tocmai au fost construite, va depinde in cea mai mare parte de cateva aspecte esentiale:

1. Disponibilitatea pacientilor de a furniza feedback privind procedurile de RUAM parcurse

De aceea, ii rugam pe cei care pot oferi astfel informatii valoroase pentru cei aflati la inceput de drum in lupta cu infertilitatea, sa solicite formularele de feedback pentru completare scriindu-ne la contact@vremcopii.ro si sa le returneze completate cu impresiile lor. In curand aceste chestionare vor fi disponibile pentru Download in format Word pe blog-ul Asociatiei SOS Infertilitatea.

2. Disponibilitatea voluntarilor pentru prelucrarea si publicarea feedback-ului primit

Timpul este o resursa pretioasa pentru toti. La fel de pretioasa este insa si satisfactia de a participa la un proiect non-lucrativ care se poate dovedi util multor altora, care au o nevoie reala de ajutorul vostru :) - asa cum si voi ati fi beneficiat, la un moment dat, de un ajutor similar. In cazul in care doriti si credeti ca va puteti implica in acest proiect ca voluntar pe termen mediu, dati-ne de stire!!

3. Existenta unor surse de finantare pentru dezvoltarea proiectului

In perspectiva, odata demonstrata utilitatea si fezabilitatea, acest proiect ar putea beneficia de o transformare, menita sa il ajute sa evolueze si sa continue. Posibilitatile sunt numeroase: chestionare on-line, cu colectare si centralizare automata a datelor, pentru a facilita si eficientiza publicarea lor; modalitati de extragere a unor statistici care ar putea deveni relevante pe termen lung; angajati permanenti care ar putea gestiona proiectul etc.

Dupa cum stiti, Asociatia SOS Infertilitatea nu dispune pana in prezent de resursele financiare pentru a implementa si mai ales pentru a mentine/actualiza in permanenta un astfel de sistem. Astfel, proiectul ar putea beneficia de donatii sau de sponsorizari dedicate, venite insa doar din partea unor actori fara miza pe piata RUAM. Ca urmare, ne-am bucura sa aflam oricand aveti cunostinta de astfel de oportunitati! [floare]

Locked